Tuinonderhoud in de herfst: 6 tips!

  • Geplaatst op
  • Door Joey van den Heuvel
  • Geplaatst in Herfst, Tuin
Tuinonderhoud in de herfst: 6 tips!

Bladeren verkleuren en de temperatuur begint langzamerhand te dalen. Dat kan maar één ding betekenen: de herfst is in aantocht! Hét moment om jouw tuin eens flink aan te pakken. En doe je nu alle klusjes die moeten gebeuren? Dan ga jij ongetwijfeld met een gerust gevoel het najaar in. Wij geven jou 6 tips voor tuinonderhoud in de herfst. Volg onderstaande tuintips en zorg ervoor dat ook deze herfst jouw tuin er weer piekfijn bij staat.

Dé nummer 1 tuintip: ruim gevallen bladeren op

Voordat je het weet dwarrelen de bladeren massaal je tuin in. Als tuinliefhebber wil je er natuurlijk alles aan doen om de tuin bladvrij te houden. Zo voorkom je dat er kale plekken in het gras ontstaan en dat je uitglijdt bij nat weer. Hoogste tijd om je handen uit de mouwen te steken dus. Pak de hark uit de schuur en hark gemakkelijk alle bladeren bijeen. Heb je een grote tuin? Overweeg dan een bladblazer. Dit is een effectieve en ecologische manier om bladeren van jouw gazon te verwijderen zonder dat je uren in de tuin hoeft door te brengen.

 

2. Snoei de heggen en heesters

Zorg dat jouw heesters en struiken er weer fris bij staan door ze te voorzien van een goede snoeibeurt. Door te snoeien met het juiste snoeigereedschap voorkom je dat je heggen en heesters gaan verwilderen, openvallen of verrotten als gevolg van vochtafzetting. En zijn er boombladeren op je heg gevallen? Zorg er dan voor dat je deze zo snel mogelijk verwijderd. De bladeren kunnen er namelijk voor zorgen dat de heg onvoldoende frisse lucht krijgt waardoor deze gaat rotten.

 

3. Zaai gras voor een mooie herfsttuin

De kans is groot dat jouw gazon tijdens de zomer dode of beschadigde plekken heeft opgelopen, maar wees niet getreurd. Gelukkig kun je een gazon met kale plekken eenvoudig repareren. Hoe? Nieuw gras zaaien met graszaad! Zorg ervoor dat je jouw ingezaaide gras de eerste 6 weken goed vochtig houdt. Zo bied je jouw graszaad de de juiste omstandigheden om goed te kunnen ontkiemen. 

 

4. Verplant vaste planten

Vaste planten verplanten tijdens de herfst? Goed idee! Doordat de grond nog relatief warm is van de zomer, kunnen ze goed wennen aan hun nieuwe plek. Pak de schop tevoorschijn op een windstille en bewolkte dag en ga aan de slag met het verplanten van jouw planten, struiken of bomen. Let er wel op dat de kluit zich niet te lang boven de grond bevindt. Dat kan er namelijk voor zorgen dat de wortels uitdrogen!

 

5. Wied onkruid

Helaas maar waar, ook in de herfst groeit onkruid vrolijk door. Goed schoonmaken en wieden in de herfst betekent minder werk in het voorjaar. Er zijn er twee manieren om van onkruid af te komen: wieden met een schoffel of onkruid wegbranden met een onkruidbrander. Welke manier je kiest is helemaal aan jou, maar één ding is zeker: in beide gevallen is onkruid verleden tijd!

 

6. De vijver schoonmaken behoort ook tot tuinonderhoud

Heb je een vijver in je tuin? Vergeet dan niet om ook daar wat extra aandacht aan te besteden tijdens het tuinieren. Haal afgestorven waterplanten weg voordat ze gaan zinken en rotten op de bodem. Ook is het van belang om overig zweefvuil uit het water te halen met een skimmer. Op deze manier wordt de filter minder belast en wordt de gezondheid van de vissen niet aangetast.

 

En nu aan de slag met deze tuintips!

Regelmaat in tuinonderhoud zorgt ervoor dat je het hele jaar door kunt genieten van een prachtige tuin. Heb je vragen of weet je niet welk tuingereedschap geschikt is voor jouw herfsttuin? Neem dan gerust contact met ons op!

Whatsapp